Rond 1700 begon de industriële revolutie. Dit bracht veranderingen met zich mee. De boer ging experimenteren met nieuwe gewassen en hij ging het land bewerken met werktuigen. Vanaf dat moment werd voedsel bedrijfsmatig geproduceerd. De spoorlijnen die aangelegd werden zorgden ervoor dat voeding uit andere gebieden dichterbij kwamen.
Wist u dat in 1747 een scheepsdokter genaamd James Lind ontdekte dat scheurbuik kon worden voorkomen door citrusvruchten en vers fruit te eten ? Er werd ontdekt dat voeding het lichaam kan helen.
In 1809 ontdekte de Franse suikerbakker Nicolaas Appert dat wanneer je voeding luchtdicht verpakt, het langer houdbaar blijft.
In 1810 verkreeg de Engelsman Durand patent op het inblikken van voedsel.
In 1862 ontdekte de scheikundige Louis Pasteur het fenomeen pasteuriseren. Dat is het proces waarin schadelijke bacteriën in bederfelijk voedsel kort worden verhit, zonder de productie te beschadigen.
In 1911 toonde de Poolse chemicus Funk aan dat bepaalde stoffen uit producten gezondheidsbevorderende effecten hebben en zo werd in 1911 de term vitamine geboren. Door vitaminen kunnen bepaalde lichamelijke klachten en ziektes behandeld worden. Dit denkbeeld werd niet meteen geaccepteerd en het leidde tot heftige discussies.
Vanaf 1911, het jaar waarin de vitaminen werden ontdekt, tot aan de jaren 1940, werden vitaminen alleen gezien als middel om gebreksziekten te genezen.
Tijdens de tweede wereldoorlog kwam er een omslag. Wetenschappers vroegen zich af of vitaminen ook ingezet konden worden voor de verbetering van allerlei processen in het lichaam.
In 1944 ontdekte men de erfelijke eigenschappen in DNA.
In 1945 ontstond de term moleculaire biologie.
In 1953 ontdekte men de moleculaire structuur van DNA.
In 1954 ontstond de vrije radicalen theorie.
Deze ontdekkingen legden de basis voor de theorie over de antioxidantenwerking van vitaminen.
Vanaf dat moment worden vitaminen de beschermers van het lichaam in de strijd tegen negatieve effecten van vrije radicalen genoemd.
Vanaf de jaren '60 doet gentechnologie haar intrede.
Genetische manipulatie veranderd de erfelijke eigenschappen van een levend organisme. Hierdoor krijgt het organisme nieuwe kenmerken.
Al eeuwenlang probeert de mens de natuur naar haar hand te zetten. Zo wordt aan melk medicatie toegevoegd door de DNA van de koe te wijzigen. Vitamine A gebrek in landen waar veel rijst wordt gegeten wordt bestreden met gouden rijst. Dit is genetisch gemanipuleerde rijst die bètacaroteen aanmaakt, de voorloper van vitamine A.
Kant en klare maaltijden dragen niet bij aan je gezondheid. Er zitten weinig voedingsstoffen in en ze zijn vaak te zout en op smaak gebracht met geur- en kleurstoffen.
We noemen dit gemaksvoedsel. Voorbeelden hiervan zijn o.a.: kant- en klare maaltijden, poeders, soepen, voorgesneden groente- en fruit, voorgebakken brood.
Een betere keuze zou zijn: seizoensgroenten die je zelf vers snijd en bereid. Op de website van het Voedingscentrum kun je een lijst vinden van seizoensgroenten.
Wil je geholpen worden met een nieuwe, gezonde leefstijl dan kunnen wij je daarbij helpen.