Alles over vitamine C.

Vitaminen en voedingsmineralen zijn hulpstoffen die, naast eiwitten, vetten en koolhydraten, ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren en die tegelijkertijd van groot belang zijn voor onze lichaamsprocessen.

De meesten vitaminen moeten we via de voeding binnenkrijgen, sommige maakt ons lichaam zelf aan.
Helaas bestaat er niet 1 voedingsmiddel waarin alle vitaminen en mineralen zitten en daarom moeten wij zo gevarieerd mogelijk eten. In mijn vorige blog over ziektes voorkomen lees je daar meer over.


Hoe gebruikt jouw lichaam vitaminen, welke schade ontstaat bij tekorten en hoeveel heb je er eigenlijk van nodig ?

Ten eerste bestaan er 2 soorten vitaminen; 
1. in water oplosbare vitaminen: B en C.

2. in vet oplosbare vitaminen: A, D, E en K.


Deze blog gaat over Vitamine C.

 

Waar dient vitamine C voor ?
Vitamine C dient voor een goed werkend immuunsysteem, ontgifting en wondheling.


Vitamine C= ascorbinezuur, ADH mannen en vrouwen 19jr tot 50jr: 75mg. Bij alcoholgebruikers, na een operatieve ingreep en gedurende zwangerschap is de behoefte hoger. Rokers hebben maar liefst 40% meer vitamine C nodig dan niet rokers.

Vitamine C is te vinden in: vers fruit zoals mango, grapefruit, mandarijn, zwarte bessen, kiwi en sinaasappelen. En in groenten, zoals paprika, koolrabi, bloemkool, prei, tomaten, spruiten, broccoli en groene kool. Of rechtstreeks geplukt in je tuin of uit de natuur, zoals speenkruid en brandnetel en dennenthee !

 

Een vitamine C tekort heeft ingrijpende gevolgen.

Dit zijn o.a.:
1. een verminderend prestatievermogen.

2. Zwak bindweefsel.

3. Loszittende tanden en bloedend tandvlees.

4. Scheurbuik.

5. Verhoogde vatbaarheid voor ziekten.

6. Snel optredende vermoeidheid.

7. Langzame wondheling, dit wordt tevens veroorzaakt door een eiwittentekort.

8. Het gemakkelijk vormen van blauwe plekken.

 

Een overschot aan vitamine C plas je uit. Je nieren worden hierdoor wel extra belast.

Ook heeft een overschot aan vitamine C een remmend effect op de absorptie van koper en verhoogt het juist de opname van ijzer, waardoor er een kans is op een overschot aan ijzer.

Daarnaast heeft 3mg of meer per dag een laxerend effect.

 

De volgende keer meer over vitamine A, een krachtige antioxidant waar wereldwijd mensen een tekort van hebben !