Alles over vitamine D

Vitaminen en voedingsmineralen zijn hulpstoffen die, naast eiwitten, vetten en koolhydraten, ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren en die tegelijkertijd van groot belang zijn voor onze lichaamsprocessen.

De meesten vitaminen moeten we via de voeding binnenkrijgen, sommige maakt ons lichaam zelf aan.
Helaas bestaat er niet 1 voedingsmiddel waarin alle vitaminen en mineralen zitten en daarom moeten wij zo gevarieerd mogelijk eten. In mijn vorige blog over ziektes voorkomen lees je daar meer over.


Hoe gebruikt jouw lichaam vitaminen, welke schade ontstaat bij tekorten en hoeveel heb je er eigenlijk van nodig ?

Ten eerste bestaan er 2 soorten vitaminen; 
1. in water oplosbare vitaminen: B en C.

2. in vet oplosbare vitaminen: A, D, E en K.


Deze blog gaat over Vitamine D.

 

Waar dient vitamine D voor?

Vitamine D speelt een rol bij de opbouw van calcium en fosfor en is van groot belang voor de vorming van botten en gebit, vooral in de kindertijd. Daarnaast helpt het bij het in stand houden van een evenwichtig werkend zenuwstelsel, een regelmatige hartslag en een goede bloedstolling.

 

D3= cholecalciferol,

Deze verkrijgen we door blootstelling aan zonlicht en het komt van nature voor in vette vis, zoals zalm en makreel.

D2= ergocalciferol,

Deze wordt geïsoleerd uit bestraalde vetten en werd vroeger gebruikt voor de verrijking van voedingsmiddelen. Tegenwoordig wordt het vaak vervangen door synthetische vitamine D3. Deze heeft een sterkere werking dan D2.

 

Gevolgen van een tekort aan vitamine D:

Bij kinderen kan rachitis voorkomen.
Bij volwassenen leidt een tekort, in combinatie met calciumgebrek, tot verweking van normaal ontwikkelde en uitgegroeide botten.

Belangrijk is om elke dag met onbedekte handen en hoofd 15 tot 30 minuten buiten te wandelen om je botten stevig te houden.

 

Een overschot aan vitamine D supplementen kunnen zorgen voor kalkafzettingen in de botten. Dit gebeurt niet door de zon verkregen vitamine D. Verder kan een te hoge inname van vitamine D -in de vorm van supplementen- schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Daarnaast kan het leiden tot misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie.

 

Dan de ADH.
Mensen met een lichte huidskleur, tussen de 4jr en 70jr, hebben voldoende aan dagelijks 15 tot 30 minuten buiten zijn met een onbedekt hoofd en niet bedekte handen.

Mensen die niet dagelijks buiten komen, een donkere huidskleur hebben, lichaamsbedekkende kleding dragen: 10mcg vitamine D per dag als supplement innemen.

 

Vrouwen tussen de 50jr en 70jr en zwangere vrouwen: 10mcg vitamine D per dag innemen.

 

Kinderen tussen de 0jr en 3jr: 10mcg vitamine D per dag innemen.

 

Mensen van 70jr en ouder: 20mcg vitamine D per dag innemen, het is bewezen dat dit beschermd tegen botbreuken.

 

Volgende keer behandelen wij Vitamine E.