Vitaminen en voedingsmineralen zijn hulpstoffen die, naast eiwitten, vetten en koolhydraten, ons lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren en die tegelijkertijd van groot belang zijn voor onze lichaamsprocessen.
De meesten vitaminen moeten we via de voeding binnenkrijgen, sommige maakt ons lichaam zelf aan.
Helaas bestaat er niet 1 voedingsmiddel waarin alle vitaminen en mineralen zitten en daarom moeten wij zo gevarieerd mogelijk eten. In mijn vorige blog over ziektes voorkomen lees je daar meer over.
Hoe gebruikt jouw lichaam vitaminen, welke schade ontstaat bij tekorten en hoeveel heb je er eigenlijk van nodig ?
Ten eerste bestaan er 2 soorten vitaminen;
1. in water oplosbare vitaminen: B en C.
2. in vet oplosbare vitaminen: A, D, E en K.
Deze blog gaat over Vitamine K.
Waar dient vitamine K voor ?
Vitamine K dient voor botopbouw maar de belangrijkste functie is de aanmaak van bloedstollingsfactoren.
Vitamine K= fylochinon, ADH mannen 19jr tot 70jr 120mcg per dag en vrouwen 19jr tot 70jr 90mcg per dag.
Vitamine K is te vinden in groene (blad)groente, vlees, fruit, melk, granen, melkproducten en eieren.
Tekort aan vitamine K is zeldzaam, behalve bij pasgeboren baby's. Baby's krijgen de 1ste 3 maanden van hun leven vitamine K toegediend om het risico op hersenbloedingen te voorkomen.